Силата на конопените семена!

Силата на конопените семена!

Конопените семена са  с висока хранителна стойност. Те са особено богати на протеин и съдържат балансирано количество незаменими мастни киселини, витамини и ензими, като същевременно са бедни на прости захари, нишесте и наситени мазнини. Поради уникалния си състав на ценни хранителни вещества конопените семена се отнасят към супер храните  и играят важна роля за  поддържането на  човешкото здраве. Ежедневния  прием  на семена от коноп  има редица ползи за здравето – общо тонизиращо действие,  понижаване на нивата на холестерол и кръвното налягане, ускоряване на възстановителните процеси след боледуване или травми, потискане на възпалителните процеси в тялото, подобряване на кръвообращението, подпомагане на контрола на кръвната захар.

В конопа се съдържа протеин в най-добрата за човешкото хранене пропорция. Конопеният протеин е естествен източник на всички двадесет аминокиселини, включително и деветте незаменими аминокиселини, които организма не може да произвежда сам. Около 60% от общото количество белтък в конопените семена, се пада на глобулина едестин, който се открива единствено в тях. Той подпомага храносмилането, има ниско съдържание на фосфор и се счита за ключов белтък в изграждането на клетъчната ДНК. Другата една трета от количеството белтък в коноп, се пада на белтъка албумин – висококачествен протеин, който е подобен на този, който се съдържа в белтъка на яйцата. За разлика от соевия протеин, протеинът на конопените семена не предизвиква стомашен дискомфорт и газове.

Препоръчваната дневна доза белени семена от коноп е около четири супени лъжици разпределени  на няколко приема към салати, смутита, мюсли или мляко. За по-едри хора, както и за страдащи от хронични сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, екземи, псориазис, артрит дозата може да се завиши  до шест супени лъжици дневно. Препоръчително е да се съхраняват в хладилник в добре затворен стъклен съд.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Translate »
error: